A videó  megértéséhez szükség van némi alapismeretre.
Tudni kell,hogy van 12 fő meridiánunk valamint a gerincünknél a kormányzó elől pedig a befogadó meridián.
A meridiánok  életenergia vezetékek,vagy nadik, a lényeg ugyanaz csak az elnevezés más.
Ezekben a vezetékekben áramlik  az életenergia,csí vagy prána ezt is többféle -képpen nevezik.
A vezetékek sorban csatlakoznak egymáshoz, ezért fontos a sorrend betartása.
tüdő-vastagbél-gyomor-lép,hasnyálmirigy-szív-vékonybél-húgyhólyag-vese-szívburok-hármasmelegítő-epehólyag-máj.

Az energia áramoltatás videója 

Az életenergiának többféle elnevezése  lehet,ilyenek például csi, chi, ki, prána stb.

Az életenergia csatornákban, vezetékekben kering, ennek is több elnevezése van például ,meridián, nadi, stb.

Sajnos nálunk nem tanítják az iskolában ezeket az alapismereteket, ezért sokan valamilyen misztikumnak hiszik.

Én nem kelek fel addig amíg a videón látható  gyakorlatot el nem végzem,van úgy,hogy délután is megismétlem.

Lehet fekve,ülve, akár a  kórházi ágyon is, a fő,hogy csináljuk.

Az energia áramlás sorrendben a következő:

tüdő-vastagbél-gyomor-lép,hasnyálmirigy-szív-vékonybél-húgyhólyag-vese-szívburok-hármasmelegítő és tüdő.

Tüdő vezeték

 

 Lefutása:
A testüregből fakad, ahol találkozik a vastagbéllel, majd áthalad a saját szervén, a tüdőn. A felszínre a kulcscsont alatt jön fel, majd a karok hajlító felszínének a külső oldalán fut le ketté ágazik, egyik ága a hüvelykujj külső körömszegletében ér véget,másik ága mutatóujj végén csatlakozik a vastagbél vezetékkel. Kapcsolatban áll a vastagbéllel, a vesékkel és a gyomorral.

Szervek:  
gége, garat, arc, orr, torok, tarkó, váll, kar.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:

A tüdő egyes funkcióival függnek össze. Tipikus megnyilvánulások a légzési nehézségek, köhögés, asztma, fulladás, fojtottság- és telítettségérzet és fájdalomérzet a mellkasban, a kulcscsont gödrében jelentkező fájdalmak, torokfájás, hidegrázás, láz izzadással és nélküle, csökkent ellenálló képesség a hideggel és a fertőzésekkel szemben. Erre utal még a szívritmus zavar, a csukló, váll, hát és a végtagok fájdalmai, egyes ekcémák, kiütések, száraz és durva bőr, a szőrzet elvesztése is.

Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
A nyitottsággal, a tudatossággal, határaink és tereink kijelölésének képességével függ össze. Érzelmi fásultság, depresszió, melankólia, kisebbrendűségi érzés,
bánat, harag, makacsság, aggodalom, szorongás, klausztrofóbia, pesszimizmus, mások majmolása, tévképzetek, mentális diszharmónia, önmarcangolás, nehézkesség, gáncsoskodás.

 Vastagbél vezeték

Lefutása:
A mutatóujj körömpercének a külső oldalán kezdődik és felfelé halad a kézháton a vállak irányába, annak legmagasabb pontjára. Innen a hetedik nyakcsigolyához érkezik, ahonnét a nyak kulcscsont feletti középrészén kettéágazva részben a mélyre hatol, ahol a tüdőt érintve jut el saját szervéig a vastagbélbe. Másik ága a felszínen a nyakról a felső ajak közepén haladva az orrcimpa két oldalán ér véget és csatlakozik a gyomor vezetékkel. Közben ez az ág a mélyre hatol és érinti az alsó fogínyt is. Kapcsolatban áll a tüdővel és a gyomorral.
Szervei:
 gége, garat, torok, fogak, melléküregek, mandula, gyomor, belek.
Az energiazavarok fizikai megnyilvánulásai:
Székletürítési zavarok, fogfájás, a mandulák megnagyobbodásával kísért garat- vagy torokgyulladás, a felkar fájdalma, hasfájás, a szem vörössége, szemszárazság, orrfolyás, orrvérzés, gombócérzés a torokban, a mutatóujj mozgatásának, hajlításának nehézsége vagy képtelensége, köldöktáji görcs, hasmenés, aranyér, székrekedés, nátha, köhögés, asztma, arcüreggyulladás, herpesz, fogínygyulladás.
 Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
A pálya diszharmóniája titkolózást, az érzelmek, érzések elfojtását idézheti elő. Érzelmi problémák merülhetnek fel az ajándékozással és az elfogadással kapcsolatban, az érintett úgy érzi, hogy mások nem értékelik eléggé, kihasználják. Mindez depresszió kialakulásához vezethet. Testi és lelki rugalmatlanság, nosztalgiázás, gazdagság utáni vágy, hízelgés, magány, falánkság, hangulatingadozás, kielégíthetetlen vágyak, bosszú, lelki megrázkódtatás, kiéletlen ösztönök, szerénytelenség, pszichés nyomás.
 

Gyomor vezeték

 

Lefutása: 
Az orr alatt csatlakozik a vastagbél vezetékhez és a szemgödör alsó peremének közepén kezdődik. Rövid felszíni tartózkodás után egy ága behatol a felső fogínybe, majd megkerülve az ajkakat, az állkapocs vonalában halad a halánték irányába. Innen a homlokra kerül és a hajhatár mögött végződik. A másik ága az állkapocs közepén fut le a nyakra, onnan a bordaívek közepén halad a mellkason, majd a hónalj vonalában a test középvonala felé haladva azzal párhuzamosan fut le az ágyékig. Innen a comb középvonalán halad le a térd oldalsó részéig, majd ott kettéágazva a lábszár elülső részén, majd a lábfej közepém áthaladva megint elágazil jut el a második lábujj külső oldalának körömszegletéhez,másik ága a harmadik lábujjnál végződik.  Harmadik ága a nagylábujjnál csatlakozik a lép,hasnyálmirigy vezetékkel.Összeköttetésben van a szívvel, a vékonybéllel, vastagbéllel, találkozik a léppel.
 
Szervei:
 
gyomor, alhas, arcideg, szem, belek, állkapocs, mandula
 
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
Felfúvódás, gyomorégés, rossz emésztés, hőszabályozási zavarok, hideg láb, magas láz, félrebeszélés, torokfájás és a térd fájdalmas duzzanata, az alsó végtagok külső oldalának fájdalma, hasi panaszok, gyomorhurut, bélműködési zavarok, hányás, vizenyő, orrvérzés, láz, fejfájás, arcidegzsába, szemproblémák, nyaki fájdalom, légzőszervi panaszok.
Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:

Képtelenség a szeretet és a környezet elfogadására, túlérzékenység az érzelmi hatásokra, gondterheltség vagy közönyösség, felületesség, elkeseredettség, hallgatagság, dühkitörések, koncentráció hiánya, feledékenység, zavaros gondolkodás, habozás, függőség, megszállottság, hiúság, torkosság, irigység, félelem mások véleményétől, önsajnálat, idegeskedés, balsejtelem, tekintélyhajhászás, zabolátlanság, kötekedés.

Lép hasnyálmirigy vezeték

 

Lefutása:
A láb nagyujjának külső körömpercén ered, majd a lábfej belső szélén a belboka felé haladva, afölött áthúzódik a lábszár belső-hátulsó oldalára és innen a lágyék irányába. Itt elágazik, egy ág belép a hasüregbe, áthatol a saját szervén, a lépen, a másik ág a hason át a mellkasra ér, itt a mélyre hatolva jut a nyelvgyök széléig. Közvetlen kapcsolatban áll a szívvel, tüdővel, belekkel, hat a gyomorra is. 
Szervei: 
nyelv, gyomor, hörgők, húgyhólyag, méh.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
Evés utáni hányinger, gyomorfájás, felfúvódás, böfögés, cukorbetegség, heves fájdalom a szív alatt, ritka széklet vagy hasmenés - az elégtelen kiürülés érzetével, a víz pangása a szervezetben, gyengeség, depresszió, húgyúti betegségek, hányás, sárgaság, hörgőgyulladás, koncentrációzavarok, alsó végtagi bőrbetegségek.
További tünetek:
Képtelenség a kiegyensúlyozott alvásra, nehézségek hosszabb ideig tartó álldogálás esetén, duzzanatok a comb és a térd belső oldalán, a végtagok hidegsége, a nagylábujj nehéz mozgathatósága, energiahiány, az orrból, a torokból, a szájból, illetve más nyálkahártyából származó, vízszerű váladék, vérszegénység, az erek rugalmatlansága, vérzékenység, véraláfutások.


Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:  
Zavaros, nehézkes, lassú gondolkodás, szétszórtság, emlékezetzavar, elillanó gondolatok, kényszerképzetek, kényszeres cselekedetek, dogmatizmus, túlfűtött gondoskodás és önsajnálat, szorongás, bánat, gyökértelenség érzése - az ember nehezen szokja meg az új környezetet, aggodalom, kétely, bizalmatlanság, gyanú, idegeskedés, balsejtelem, kábaság, személyeskedés, ígérgetés, céltalanság, kritikusság, elgyengültség, érzelmi kötelékek kerülése, élvhajhászás.

Szív vezeték

Lefutása:

A szívben ered, a hónaljgödör közepén, a nagy mellizom alsó széle mögött lép a kar belső felszínére. A felkar belső oldalán a könyökig, annak a belső széléig halad, majd az alkar belső oldalán a singcsont belső szélén fut le a tenyéren át, és a kisujj körömpercének a belső-felső körömágyszögletben végződik. Itt kapcsolódik a vékonybél vezetékhez. A vékonybélen kívül közvetlen kapcsolatban áll a tüdővel és a vesékkel. 
Szervei: 
szív, mellkas, könyökízület, idegek, gyomor.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
Szívműködési zavar, fájdalom, betegségek, a meridián haladási iránya mentén jelentkező panaszok, szívdobogásérzés, gyakori elpirulás (kipirosodás), éjszakai izzadás, kis megerőltetést követő izzadás, sápadtság, színtelen tenyér és talp, hideg- és meleg érzékenység, torokszárazság, szomjúságérzés, fájdalom a bordák alatt és a tenyéren, hidegérzet növekedése a kézben, melegségérzet a tenyéren, a szemfehérje sárgás elszíneződése, szorongás, depresszió, nehézlégzés,  szédülés, bordaközi idegfájdalom, orrvérzés, könyökízületi fájdalom.

 Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:

Empátia hiánya, lelki nyugtalanság, érzelmi labilitás, túlzott érzelemkitörések, hisztéria, beszédzavarok, kommunikációs készség hiánya, emlékezetzavarok, feledékenység, szórakozottság, alvászavarok, nyomasztó álmok, viselkedészavarok, határozatlanság, kusza gondolatok, mentális diszharmónia, nyugtalanság, érzelmek kifejezésének, kimutatásának képtelensége, múltbeli feldolgozatlan érzelmek, ábrándozás, hűtlenség, vérszomj, önmarcangolás, nehézkesség, túlzott megfelelési vágy a külső elvárásoknak.

Vékonybél vezeték

Lefutása:   A kézkisujj külső körömszegleténél ered, majd a tenyér belső széléről az alkar, majd a felkar hátsó belső szélén a vállra megy. Kapcsolatba lép a húgyhólyag- és a kormányzó meridiánnal. Onnan a nyakon át az állkapocs szöglete mögött az orrszárny irányába fordul, majd a járomcsont alsó szélét elérve ketté ágazik. Egyik ág a külső szemzug irányába megy, majd behatol a fülbe. A másik ág a belső szemzugban csatlakozik a hólyag meridián első pontjához. A kulcscsont feletti árokból indul egy leágazása, amely a szívhez, majd a gyomorhoz fut. 

 Szervei: 
arc, torok, kar, fül, száj, áll, fogak.

Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:

Torokfájás, a váll és a felkar fájdalma, feszítő fájdalom az alhasban, a testnedvek kiválasztásával és elosztásával kapcsolatos problémák, illetve erre utaló tünetek, mint például a szemfehérje fátyolozottsága, a tejelválasztás és a tejürülés nehézsége, továbbá fülzúgás, hallászavar, süketség, tarkótáji fájdalom, epilepszia, neuraszténia, pszichózis, hasmenés, torokszárazság, arcduzzadás, felső végtagi fájdalom, alhasi fájdalom, állkapocsfájdalom.
  Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
Az energia vezeték diszharmóniája az érzelmek értelmezésének és feldolgozásának problémájában nyilvánul meg: túlzott hajlam mások bírálatára, kritikátlanság az elemzésben, a saját érzelmek átértékelésének képtelensége. Az illető úgy érzi, hogy nem képes előnyt kovácsolni a saját tevékenységéből és meghatározni a saját határait, mások kárára túlértékeli a lehetőségeit, rugalmatlan, könnyelmű, ingerlékeny. A pálya energiazavara megnyilvánulhat idegi és agyi eredetű kóros izgalmi állapotokban, akár epilepsziában, 
illetve különböző elmezavarokban is. Tudat-beszűkülés, hisztéria, kiszámíthatatlan viselkedés, szélsőséges érzelmek, hullámzó kedélyállapot, féltékenység, bánat, szeretet utáni vágy, kihívó modor, tivornyázás, elfojtott gyűlölködés, nagyzolás, drasztikus indulat.

Húgyhólyag vezeték

 
Lefutása:

A belső szemzugban ered, onnan a homlokon, fejtetőn át lemegy a nyakon, ott két ágat alkotva jut le a gerincoszlop vonala mentén párhuzamosan a lumbális területre. Innét a comb hátsó részén, majd az alsó lábszár hátsó részén lejut a külbokához, majd a külső lábfejen át a kisujj körömpercének laterális oldalán ér véget itt csatlakozik a vese vezetékkel. Elágazik a fejtetőn, a nyakon, a lumbális régióban. Csatlakozik a veséhez, léphez, majd bejut a hólyagba is.

Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:

Kisugárzó fejfájás az agyba és a fejtetőre, szemfájdalom, tarkótáji fájdalom, a hátgerinc fájdalmai és merevsége, derékfájás, a farizom, a térd, a lábikra és sarok hátsó részének környékén jelentkező fájdalmak. Aranyér, hidegrázással kísért láz, lelki zavarok. Vizelettartási vagy ürítési zavar, gyakori vizelés, prosztata megnagyobbodás, csontbetegségek. Ízületi gyulladás, csontritkulás, korai hajhullás, a haj szürkülése és fényének elvesztése, fogszuvasodás, hallászavarok, a kislábujj mozgékonyságának elvesztése, fájdalmas hidegségérzet a végtagokban.
Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
Nyugtalanság, félénkség, bátortalanság, kíméletlenség, könnyelműség, hanyagság, túl erősen működő autonóm idegrendszer, stresszes állapot, a lazításra való képtelenség, ijedtség, rémület, gyengeség, félelem.
 

Vese vezeték

Lefutása:
 
A lábkisujj körömpercének alsó felszínén ered. A felszínre a vese I-es pontban kerül, mely a talpárok elülső, középső harmada határán a lábujjak behajlításakor keletkező mélyedésben található. Innen a talpon átlósan futva a belboka fölé ér, majd azt körbekerülve a belső lábszáron jut fel a térdig. Ott továbbhalad fel a lágyék irányába, onnan a gerinc közelében haladva jut be a vesébe. A bőrfelszínre az alhasnál lép ki kétoldalt párhuzamosan, a befogadó vezeték mentén vezet fel a szívgödröt kikerülve a szegycsont mellé,csatlakozik a szívburok vezetékkel . Innen ismét a mélybe hatol és a nyelvgyökön végződik. Mély ága a gáttájékról indul, áthalad a májon, tüdőn, érintkezésbe lép a húgyhólyaggal, szívvel és a szívburok meridiánnal.
Szervei: 
méh, mellkas, garat, gége, gyomor, alhas, húgyhólyag.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:  
Veseműködéssel kapcsolatos betegségek, étvágytalanság, az arc sötét színű elváltozása, nedves szemhéj, szem alatti duzzanatok, pattanások, ekcéma, a tenyér szárazsága, véres nyálka kiköhögése, sípoló légzés és légszomj, melegségérzet a szájban, száraz nyelv, torokgyulladás, mandulagyulladás, sárgaság, álláskényszer, amint az ember leül, homályos látás, szívfájdalom és ritmuszavar, fázós, hideg, fájós lábak, fulladás, torokszárazság, asztma, hörghurut, mellkasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, lumbágó, haspuffadás, hányinger, menstruációs zavarok, húgyivarszervi bajok. fáradtság, gyakori pihenés iránti igény, szexuális és hormonális problémák, terméketlenség, vetélés, megkésett fejlődés, fájdalom és érzékenység a csípőn, az ágyékban, a térd belső oldalán, a combon, a lábikrán, a bokán, esetleg duzzanat kíséretében, égető fájdalom a talpon, fájdalomérzet az egész pálya vonalán, hallás- és egyensúlyzavar, törékeny csontok, fogszuvasodás, a járás zavarai
 Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
Lelki nyugtalanság, döntésképtelenség, határozatlanság, kapcsolatteremtési zavarok, türelmetlenség, cinizmus, gyanakvás, feledékenység, motivációhiány, kilátástalanság érzése, lehangoltság, bánat, fóbiák, félelemérzet, rettegés, idegesség, bizalmatlanság, lelki és mentális túlterheltség, túlérzékenység, életöröm hiánya, bűntudat, gyenge akarat, bizalom és önbizalom hiánya, depresszió, sóvárgás, önagresszió miatti szorongás, elővigyázatlanság, kötelességszegés.




Szívburok vezeték






Lefutása:
 
A mellkasból ered, ahol összeköttetésben van a szívvel. A testfelszínre a mellbimbó közelében kerül, megkerüli a hónaljvonalat és a kar belső oldalán a tüdő- és a szív meridián között középen fut le a tenyérre, majd ketté ágazik és egyik ága a középső ujjhegyen, másik ága pedig a gyűrűsujj végén csatlakozik a hármasmelegítő vezetékkel . Mély ága a rekeszizmon át a hasüregbe hatol, ahol kapcsolatba lép a hármas melegítő meridiánnal, annak három szintjét köti össze.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
 
Görcsös fájdalmak az alkar belső oldalán és a könyökhajlatban,szívproblémák, teltségérzés a mellkasban, szívdobogásérzés, forróság érzése a tenyérben, kipirult arc, a szemfehérje sárgás elszíneződése.
 
Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
 
Szakadatlan hangos nevetésre való hajlam, lelki nyugtalanság, ijedősség.
 

Hármasmelegítő vezeték

Lefutása:
A gyűrűs ujj végének belső oldalán kezdődik, onnan a kézháton fut a vállhoz, majd a nyakon a fül irányát követve a fül alatt kettéágazik, majd a fület mindkét oldalról kerülve egyik ág a külső szemzugban végződik itt csatlakozik az epehólyag vezetékkel. Leágazása van a mellkason át a szívburokhoz, onnan a hasüregbe, majd újabb leágazása a fülbe vezet. 
Szerv: 
 
váll, könyök, alhas, fül, száj, kéz, mellkas.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
 
Nagyothallás, fülzúgás, torokgyulladás, izzadás, a test hőszabályozási zavarai, keringési elégtelenség, a nyirokrendszer működési zavarai, csökkent immunreakciók, allergiák, folyadék- és salakanyag-felgyülemlés a szervezetben, duzzanatok a meridián mentén, a külső szemzug fájdalmai, duzzanat az arcon a járomcsont környékén, fájdalmak a fül mögött, a váll külső oldalán, a karon, valamint a gyűrűsujj használatának képtelensége, hasi panaszok, emésztési zavarok, puffadás, légzési zavarok, fulladás, fülfájás, szájszárazság, ödéma, váll- és könyökízületi fájdalom, epilepsziás görcsök.
 Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
Zárkózottság a társadalmi kapcsolatokban, túlzott gondoskodás önmagáról és a közeli családtagokról, szomorúság, bánat, hidegség, rossz kapcsolat másokkal, kóros érzelmi reakciók, hiperérzékenység, akaratgyengeség, figyelmetlenség, elfojtott ambíciók, kifelé mutatás, szeretetszomj, mentális manipuláció, rossz közérzet, kiúttalanság.
 

Epehólyag vezeték

Lefutása:

A külső szemzugból indul, a fejen igen sok pontot alkotva, majd a nyakon a mélybe hatol. A negyedik-ötödik borda között a középső hónaljvonalban tér újra a felszínre. Innen a test két oldalán halad lefelé. A csípő oldalán, majd a külső lábszáron fut le a külbokához, ott ketté ágazik, egyik ága a lábfej külső peremén jut el a negyedik lábujj kisujj felé eső körömszegletéhez., másik ága a nagylábujjnál csatlakozik a máj vezetékkel.

Az energiazavar fizikai  megnyilvánulásai:   
Epeproblémák, epekövek, keserű szájíz, bordák alatti fájdalom, gyakori sóhajtozás, a bőr kiszáradása, bágyadt arcszín, a bőrfelszínen hiányzik a zsírosság és a nedvesség, melegségérzet a lábikra és a 
láb belső oldalán. Előfordulhat, hogy hat a csontok állapotára,  bár ez a vese hatásköre. Jelentkezhet még fejfájás halántéktájon és a szájzugnál, nyirokcsomó-duzzanat a kulcscsont feletti gödörben, a hónaljban és a nyakon, fokozott izzadás, láz vagy hidegrázás, fájdalmak a pálya egész vonalán, a bordákon, a csípőn, a térd és a boka külső oldalán. Megnyilvánulhat a negyedik lábujj nehéz mozgathatóságában is.
Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai:
Az alkotókészség hiánya, döntésképtelenség, ködös gondolkodás, az élettervek megvalósítására való képtelenség, részletek iránti fokozott figyelem, kicsinyesség, túlságosan fokozott felelősségérzet, krónikus elégedetlenség, türelmetlenség, állandó lobbanékonyság.
 

Máj vezeték

Lefutása:
A nagylábujj körömágyháti részén nyílik és lefelé irányul a lábfejen, majd a lábszár belső felén halad az ágyék irányába, onnan a külső genitáliákat megkerülve belép az alhasba, körbejárja a gyomrot, átjut saját szervén, a májon. Kapcsolatba lép az epehólyaggal. Belül a gége hátsó oldalán jut fel a fejbe.
Találkozik a tüdővel, és így befejeződik egy keringési ciklus.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai:
A máj működésével összefüggő megbetegedéseken kívül ezzel az energiapályával kapcsolatosak egyes helyi problémák, pl. a nők alhasi daganatai, a törzs előre- és hátrahajlításával kapcsolatos nehézségek, derék- és hátfájás, fejfájás, fülzúgás, homályos látás, szemszárazság, a bordák alatti telítettség érzése, hányás, székrekedés, hasmenés, emésztési zavarok, bevizelés vagy épp ellenkezőleg, a vizelet elzáródása, fokozott fáradékonyság. Jelentkezhetnek még izomgörcsök a pálya vonalán, a kötőszövetek és az ízületi inak megbetegedései.
A máj meridián energiazavarára utal továbbá, ha az arc száraz és porszínű, a körmök puhák, gyengék, töredezettek, a haj fénytelen, a bőr viszket.
 Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai: 
Túlságosan erős önkontroll, gyenge önirányítás érzése, kiegyensúlyozatlan viselkedés és érzelmek, dühkitörések, harag, lobbanékonyság, fokozott ingerültség, túlérzékenység hangokra, ízekre, szagokra, frusztráltság, gyenge gondolkodási készség, túlterheltség érzése a kikapcsolódásra való képtelenséggel, túlságosan nagyratörő tervek.